Отварањем овог блога позивамо све родитеље и ученике да кренемо истим путем и својим коментарима и предлозима зауставимо насиље заједно. Желели бисмо да чујемо ваше сугестије и предлоге конкретних акција како да насиљу кажемо СТОП! АКО СВАКО ОД НАС УЧИНИ НЕШТО ШТО МОЖЕ, КОЛИКО ГОД ТО МАЛО БИЛО, ДА ЗАУСТАВИ НАСИЉЕ – СВИ ЗАЈЕДНО МОЖЕМО ДЕЦИ УЛЕПШАТИ СВЕТ.

петак, 17. децембар 2010.

Активности у овиру ДИЛС-а


Прва активност наше школе на пројекту „Заједно на истом путу“ реализована је 13.9.2010. када је спроведено анкетирање у циљу истраживања о најприсутнијим облицима насиља у школи којима би се посебно бавили у оквиру пројекта. Анкетирани су ученици од трећег до осмог разреда и сви запослени. Након спроведене анализе, резултати су разврстани у три проблемска блока (млађи ученици, старији ученици, наставници) и током новембра месеца презентовани на састанцима Наставничког већа, Школског одбора, Савета родитеља, два састанка са свим ученицима и родитељским састанцима по одељењима. 



У четвртак, 21.октобра  2010. одржан је семинар за учитеље за коришћење едукативних цртаних филмова „Уа неправда!“ који су касније презентовани ученицима млађих разреда и о којима је дискутовано кроз радионичарски рад на часовима одељенске заједнице и Грађанског васпитања (укупно пет радионица по одељењу).

         16.новембра смо обележили  Дан толеранције заједничким програмом школа „12.септембар“ и „В. Маркићевић“ у холу наше школе.

Такође у новембру, 23.11.2010. спроведени су и избори у одељењима петог, шестог и седмог разреда, а поводом  избора ученика за Вршњачки тим. Избрани су следећи чланови: Владић Александар, Јоргић Теодора, Кокорић Милан – пети разред, Миковић Анамарија, Божиновић Марија, Ерић Наташа - шести разред, Јасенски Никола, Тричковић Марко, Митровић Наташа, Бучановић Тамара, Голубовић Марија, Наместник Никола – седми разред. Задаци овог тима, након што његови чланови прођу обуку састављену од  12 радионица, биће бављење „медијским аспектом пројекта“, осмишљавање визуелног идентитета акција, прикупљање података о степену насиља у школи током пројекта, осмишљавање разних активности којима ће чланове заједнице оснаживати и подржавати у процесу промена... Цео пројекат се заснива на низу акција и поступака са циљем да се смањи насиље у школи. На том путу биће добродошла свачија иницијатива. Једна од „покретачких снага“ су и сами ђаци као представници  свог одељења окупљени у Вршњачки тим.

26.11.2010. ученицима су презентовани резултати истраживања које је спроведено 13. септембра. Исцрпан извештај који су израдили носиоци пројекта презентовали су наставница Видосава Петковић и педагог Никола Милосављевић.
30.новембра су  резултати истраживања званично презентовани и члановима Наставничког већа, на редовној седници.  Добијени резултати су добра основа за планирање даљих активности у оквиру пројекта.